Kinderontvoering voorkomen met goede omgangsregeling

Kinderontvoering voorkomen

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

​Het is zomervakantie. Veel kinderen genieten van hun vrije dagen of een welverdiende vakantie. De zomervakantie is helaas ook de periode waarin tientallen kinderen door een van de ouders worden ontvoerd naar het buitenland. Na de afgesproken vakantie staat het kind niet thuis op de stoep, maar verblijft hij of zij nog steeds bij de vader of moeder. Dit gebeurt meestal als gevolg van een vechtscheiding. Door een goede omgangsregeling te treffen, kan kinderontvoering worden voorkomen.


Lees meer
Goed uit elkaar met mediation

Goed uit elkaar gaan schaadt kinderen niet

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

Als ouders goed uit elkaar gaan zijn schuldgevoelens richting de kinderen niet nodig. Volgens Amerikaans onderzoek wordt negentig procent van de kinderen van gescheiden ouders niet anders volwassen dan de kinderen van ouders die samenblijven. Volgens het artikel is de mediator de aangewezen professional om scheidende ouders te helpen bij het goed uit elkaar gaan.


Lees meer

Kan ik het ouderschapsplan zelf opstellen?

Gaat u scheiden en zijn uw kinderen nog geen achttien? Dan is het ouderschapsplan een verplicht onderdeel van het verzoek tot echtscheiding dat u bij de rechter indient. In het ouderschapsplan​ legt u alle afspraken vast over de zorg en opvoeding van uw kinderen. U kunt een ouderschapsplan in principe volledig zelf opstellen, maar u kunt zich ook laten helpen door een ervaren mediator.


Lees meer

Hoe vier je kerst met de kinderen, nadat je gescheiden bent?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

Bij kerst denken mensen aan samenzijn met familie. Na een scheiding is dat minder vanzelfsprekend. Gescheiden ouders vragen zich af op welke manier ze kerst het beste kunnen vieren. Wat is haalbaar? En wat is het beste voor de kinderen?


Lees meer

De hoogte van de kinderalimentatie bepalen

Als u gaat scheiden en u heeft kinderen jonger dan 21 jaar, bepaalt de wet dat u samen verantwoordelijk blijft voor de verzorging en de opvoeding van uw kind(eren) tot 21 jaar. Om deze reden moet u afspraken maken over de hoogte van de kinderalimentatie. Hoe de hoogte van de kinderalimentatie wordt vastgesteld leest u in dit artikel.


Lees meer

Ik ga scheiden. Waar krijg ik hulp voor mijn kind? 6 nuttige instanties

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

Als u gaat scheiden komt er veel op u af. Er moet van alles geregeld worden en bovendien gaat u door een moeilijke en emotionele tijd. Onze mediators zullen er samen met u voor zorgen dat uw scheiding soepel en zonder onnodige kosten verloopt. Ondertussen beleven uw kinderen de scheiding op hun eigen manier. Wij verwijzen u graag naar een aantal gratis instanties speciaal voor kinderen.


Lees meer

7 verzoeken van kinderen aan gescheiden ouders van Nederland

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

Jaarlijks krijgen ongeveer 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding. Uit de praktijk blijkt dat er tijdens en na dit proces te weinig aandacht is voor wat er in het hoofd en hart van deze kinderen omgaat. Om aandacht te vragen voor de gedachten en gevoelens van kinderen van gescheiden ouders, heeft Villa Pinedo samen met jongeren een open brief geschreven.


Lees meer

De rol van De Kinderombudsman bij echtscheidingen

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

De Kinderombudsman is een landelijk functionerend instituut dat naleving van de rechten van kinderen en jongeren onafhankelijk aan de orde stelt. De Kinderombudsman is een substituut-ombudsman van de Nationale ombudsman met een eigen werkterrein. Margrite Kalverboer is op 20 april 2016 benoemd tot Kinderombudsman. Zij is tevens bijzonder hoogleraar Kind, (Ortho)pedagogiek en Vreemdelingenrecht.


Lees meer
Stel het kind centraal bij uw echtscheiding

9 tips om het kind bij scheiding centraal te stellen

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

De Kinderombudsman bracht in maart 2014 een adviesrapport uit over het verbeteren van de positie van kinderen in echtscheidingen, met de titel: Vechtende ouders, het kind in de knel. Het rapport komt voort uit gesprekken die de Kinderombudsman voerde met kinderen, ouders en professionals. In het rapport doet De Kinderombudsman 9 concrete voorstellen om de positie van kinderen bij echtscheidingen te verbeteren. Meer informatie over de rol van De Kinderombudsman vindt u in een eerder artikel op deze website.


Lees meer

Een buddy voor kinderen van gescheiden ouders

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Kinderen

Gescheiden ouders maken zich vaak zorgen over hoe het met hun kinderen zal gaan na de scheiding. Voor hen is het fijn om te weten dat er een stichting bestaat, speciaal voor kinderen van gescheiden ouders: Villa Pinedo. Villa Pinedo wil kinderen van gescheiden ouders een online plek bieden waar zij altijd terecht kunnen. In 2016 startte Villa Pinedo met een buddy project.


Lees meer