Kan ik het ouderschapsplan zelf opstellen?


Gaat u scheiden en zijn uw kinderen nog geen achttien? Dan is het ouderschapsplan een verplicht onderdeel van het verzoek tot echtscheiding dat u bij de rechter indient. In het ouderschapsplan legt u alle afspraken vast over de zorg en opvoeding van uw kinderen. U kunt een ouderschapsplan in principe volledig zelf opstellen, maar u kunt zich ook laten helpen door een ervaren mediator.

Zijn uw kinderen ouder dan 18? Dan is het ouderschapsplan niet verplicht. U maakt dan wel afspraken over hoe u de kosten van onderhoud en studie verdeelt totdat de kinderen 21 jaar zijn.

Het ouderschapsplan zelf opstellen

Kiest u ervoor om het ouderschapsplan zelf op te stellen? Houd er dan rekening mee dat bepaalde onderwerpen verplicht zijn. Deze verplichte onderwerpen zijn:

  • Het verdelen van zorg- en opvoedingstaken - Verdeelt u de kosten en de zorg- en opvoedingstaken gelijk? Of gaan de kinderen bij één van u wonen? Wat wordt de omgangsregeling? Hoe verdelen jullie de taken met betrekking tot school, hobby’s en sport van de kinderen?
  • De informatie- en raadplegingsplicht - In het ouderschapsplan legt u vast over welke onderwerpen u elkaar op de hoogte houdt (informatieplicht) en waarover u samen beslist (raadplegingsplicht). Denk aan medische beslissingen, schoolkeuze, de voortgang op school, zakgeld, etc.
  • De verdeling van de kosten van opvoeding en verzorging - In het ouderschapsplan legt u vast hoe hoog het bedrag aan kinderalimentatie is en wie dit aan wie betaalt.

Persoonlijk ouderschapsplan

U kunt in het ouderschapsplan, naast de verplichte onderwerpen, ook andere onderwerpen opnemen, die u belangrijk vindt. Zo maakt u het document persoonlijk en compleet. Misschien wilt u bijvoorbeeld afspraken maken over de manier waarop nieuwe partners worden voorgesteld aan de kinderen. 

Hulp van een mediator

Zelf een ouderschapsplan opstellen is een belangrijke stap in de voorbereiding van een snelle en betaalbare scheiding. Wilt u graag zo snel en goedkoop mogelijk scheiden? Of heeft u behoefte aan hulp van een ervaren mediator bij het opstellen van het ouderschapsplan?

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op. Wij vertellen graag wat wij voor u kunnen betekenen!

Contact