Een buddy voor kinderen van gescheiden ouders

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Kinderen

Gescheiden ouders maken zich vaak zorgen over hoe het met hun kinderen zal gaan na de scheiding. Voor hen is het fijn om te weten dat er een stichting bestaat, speciaal voor kinderen van gescheiden ouders: Villa Pinedo. Villa Pinedo wil kinderen van gescheiden ouders een online plek bieden waar zij altijd terecht kunnen. In 2016 startte Villa Pinedo met een buddy project.

Villa Pinedo wil dé plek zijn waar kinderen hun ervaringen kunnen delen en elkaar kunnen adviseren en steunen. Bij Villa Pinedo werken jongeren die een sociaal-maatschappelijke studie volgen en die zelf óók een scheiding hebben meegemaak. Ze schrijven blogs over hun eigen ervaringen en via een forum adviseren ze kinderen. Villa Pinedo wil kinderen van gescheiden ouders laten weten dat ze belangrijk zijn en dat er naar ze geluisterd wordt.

In 2016 startte Villa Pinedo een buddy project. Kinderen die tips willen krijgen of een luisterend oor nodig hebben in verband met de echtscheiding van hun ouders, worden aan een buddy gekoppeld. Het koppelen gebeurt zo veel mogelijk op ervaring: een kind dat zenuwachtig is voor een gesprek met de kinderrechter wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan een buddy die zo’n gesprek al heeft gehad. Via een app kunnen ze met elkaar communiceren.

Het buddy project van Villa Pinedo kreeg veel aandacht in de media. In oktober 2016 vertelt Jennifer Jansink, studente toegepaste psychologie en buddy bij Villa Pinedo aan NRC hoe fijn het kan zijn om met een ervaringsdeskundige te praten. Haar ouders scheidden toen ze drie jaar oud was. Daarna volgden jaren van ruzies en rechtszaken. In haar puberteit stelde Jennifer geregeld vragen op het forum van Villa Pinedo over de scheiding van haar ouders. Ook toen haar vader opeens contact met haar zocht. Iemand op het forum adviseerde haar toen om het contact met hem via brieven te laten verlopen. Aan dat advies heeft ze erg veel gehad.

De naam van stichting Villa Pinedo komt van oprichter en directeur Marsha Pinedo. Zij is kindertherapeut en zelf kind van gescheiden ouders.