Scheiden checklist Belastingdienst

Belastingdienst komt met scheiden-checklist

Een scheiding brengt vaak veel veranderen mee op fiscaal gebied. Wellicht heb je ineens geen recht meer op bepaalde toeslagen of kom je hier nu juist voor in aanmerking. Om mensen die gaan scheiden een handje te helpen, heeft de Belastingdienst een handige scheiden-checklist uitgebracht.


Lees meer
Goedkoop scheiden met mediation scheidingen

Goedkoop scheiden: wat zijn de mogelijkheden?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

Een scheiding kost geld. En als u problemen ondervindt bij uw scheiding, kan dit zelfs zeer veel geld zijn. Wij leggen u graag uit wat de goedkoopste manier van scheiden is aan de hand van verschillende goedkope scheidingsopties.


Lees meer

Een geregistreerd partnerschap ontbinden, hoe werkt dat?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

U heeft besloten uit elkaar te gaan. Hoe kunt u uw geregistreerd partnerschap ontbinden? Er zijn twee mogelijkheden, namelijk: via de rechter en zonder rechter. Bent u het met elkaar eens? En heeft u geen kinderen? Dan kunt u het geregistreerd partnerschap zonder rechter beëindigen. Bent u het niet met elkaar eens? Of zijn er minderjarige kinderen? Dan moet uw geregistreerd partnerschap via de rechter worden ontbonden.


Lees meer

Kan ik het ouderschapsplan zelf opstellen?

Gaat u scheiden en zijn uw kinderen nog geen achttien? Dan is het ouderschapsplan een verplicht onderdeel van het verzoek tot echtscheiding dat u bij de rechter indient. In het ouderschapsplan​ legt u alle afspraken vast over de zorg en opvoeding van uw kinderen. U kunt een ouderschapsplan in principe volledig zelf opstellen, maar u kunt zich ook laten helpen door een ervaren mediator.


Lees meer

Ik ga scheiden. Wat zijn de voordelen van mediation?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

U gaat scheiden. Waarom is kiezen voor mediation verstandig? Mediation wordt ingezet om tot de oplossing van een conflict te komen. Door middel van gesprekken onder leiding van een neutrale en onpartijdige mediator wordt gezocht naar een oplossing die beide partijen kunnen aanvaarden. Mediation is meestal sneller en minder duur dan een reguliere juridische procedure.


Lees meer

Wil jij je scheiding verwerken? Houd rekening met vijf fasen

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

Wie een scheiding heeft meegemaakt weet hoe moeilijk dat kan zijn. Er gaat vaak heel wat aan een scheiding vooraf en ook de scheidingsprocedure is meestal emotioneel intensief. Als de scheiding eenmaal een feit is komt er pas ruimte om het verlies van je relatie te verwerken. In dit artikel worden vijf fasen beschreven, die je doorloopt wanneer je te maken krijgt met een scheiding.


Lees meer

Scheiden met een eigen onderneming

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

Scheiden met een eigen onderneming en benieuwd wat dit betekent? Met name de bepaling van de eventueel te betalen alimentatie zit lastiger in elkaar dan wanneer u in loondienst zou zijn. Daarnaast is er aandacht voor de continuïteit van de onderneming, omdat die er niet onder mag komen te lijden.


Lees meer

Het risico van onjuiste ondersteuning bij uw scheiding

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

Internetscheidingen, online juridische dienstverlening en advies, als u op zoek bent naar hulp bij uw echtscheiding komt u online regelmatig personen en websites tegen die hun hulp aan u aan willen bieden. Pas ermee op dat u zich niet laat verleiden in zee te gaan met iemand die niet de volledige kennis en papieren heeft om u te kunnen of mogen helpen.


Lees meer

Advocaat of mediator?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Advies

U wilt scheiden, maar heeft u nu een advocaat nodig, of een mediator? Hoe regelt u een echtscheiding en wie kan u hier het beste bij helpen? In dit artikel leggen wij uit wat de functies zijn van de advocaat en de mediator bij het regelen van een echtscheiding. We kunnen alvast verklappen, dat u een advocaat zelf niet nodg heeft. Lees verder om erachter te komen waarom.


Lees meer

Veelgestelde vragen over dit onderwerp


Wat zijn de kosten van mijn scheiding?

Elke scheiding is anders en hierdoor verschillen ook de kosten per echtscheiding. Doordat u bij ons de scheiding zonder advocaat kunt regelen blijven de kosten zeer laag. 

Lees het volledige antwoord

Wat betekent Mediation?

De betekenis van mediation is letterlijk bemiddeling. Mediation bij scheidingen is bemiddelen tussen twee partijen over de afspraken die gemaakt moeten worden tijdens een scheiding.

Lees het volledige antwoord