Minder scheidingen door coronapandemie

Minder scheidingen door corona

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Algemeen

De verwachting was dat de coronacrisis een golf aan echtscheidingen met zich mee zou brengen. Het tegengestelde is echter waar: meer dan de helft van de scheidingsadvocaten heeft tijdens de coronatijd minder aanvragen binnengekregen. Dat blijkt uit een enquête van de vereniging Familie- en erfrechtadvocaten en Scheidingsmediators (vFAS). Gaat het hier om uitstel, of zien getrouwde stellen van juist van een scheiding af?

Lockdownmaatregelen funest voor relatie

Gedurende de lockdown waren veel partners op elkaar aangewezen. Er werd verwacht dat het thuiswerken, het ontbreken aan uitjes en het continu op elkaars lip zitten een negatieve impact zou hebben op een groot aantal relaties. Dergelijke omstandigheden kunnen nu eenmaal de druppel zijn die de emmer doet overlopen. De vFAS zei onlangs dit jaar ruim 40.000 echtscheidingen te verwachten. Dat zijn er maar liefst 10.000 meer dan normaal. Zoals het er nu naar uitziet, laat de echtscheidingspiek echter nog even op zich wachten.

Door corona schuiven mensen de echtscheiding voor zich uit

De Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators heeft recent een onderzoek uitgevoerd onder 300 leden. Een overgrote meerderheid vermoed dat de terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen te maken heeft met de financiële onzekerheid die de coronacrisis met zich meebrengt. Bedrijven in zwaar getroffen sectoren staan op omvallen en veel werknemers met een tijdelijk contract zijn hun baan verloren. Financieel rondkomen na een scheiding is soms moeilijk, al helemaal als de kans op baanverlies aanwezig is. Zorgen om huisvesting wordt als tweede reden genoemd voor de afname. In sommige gevallen heeft de coronacrisis echtparen dichter tot elkaar gebracht of doen kiezen voor relatietherapie of mediation. 

Uit de enquête blijkt dat een overgrote meerderheid (ruim 71%) verwacht dat het aantal scheidingen op den duur toch zal toenemen. Als we de scheidingsadvocaten moeten geloven, zetten veel partners alsnog een streep door hun huwelijk en is er geen sprake van afstel.

Zelf soepel en snel scheiden

Wilt u zelf scheiden? Onze echtscheidingsspecialisten staan u graag bij tijdens dit proces. We helpen u bij het maken van een echtscheidingsconvenant en dienen het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Neem vrijblijvend contact met ons op voor hulp en advies. We hebben kantoren door heel Nederland!

Neem contact op