• Soepel en snel scheiden
 • Geen advocaat, dus goedkoper
 • Meer dan 12 jaar ervaring

Hulp nodig met uw alimentatie?

Vul onderstaand formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Lees de privacyvoorwaarden.

Herziening alimentatie

De hoogte van de alimentatie wordt door de rechter vastgesteld bij de scheiding. Verandert er daarna iets in uw financiële situatie of in de financiële situatie van uw ex-partner, dan kan er een herziening plaatsvinden. U kunt dit onderling regelen of u kunt zich laten helpen door één van onze gespecialiseerde mediators. Lees hieronder hoe u de alimentatie kunt herzien.

Als de alimentatie bij de scheiding is vastgesteld volgens de wettelijke normen, kan op grond van die normen een herziening worden aangevraagd. Bent u in het echtscheidingsconvenant afgeweken van de wettelijke normen, dan is het de vraag in hoeverre de alimentatie kan worden aangepast.

Het is mogelijk de alimentatie te herzien

Wanneer is alimentatie herzien verstandig?

Het kan natuurlijk voorkomen dat het leven van uzelf of uw ex-partner na de scheiding verandert. Sommige gebeurtenissen hebben een dusdanig grote invloed op de financiële draagkracht, dat een herberekening van de partner- en/of kinderalimentatie raadzaam is. Een aantal voorbeelden van dergelijke situaties zijn:

 • verlies van baan
 • wijziging in gezinssituatie
 • sterke verandering in inkomen
 • pensionering
 • overlijden
 • een verandering van de omgangsregeling
 • een wijziging vanuit de overheid

Bovenstaande voorbeelden gelden voor zowel de alimentatieontvanger als de betaler.

Twee manieren voor herziening alimentatie

De meeste mensen sluiten aan bij de wettelijke normen. Dan kan een verandering om de financiële situatie een aanleiding zijn voor een alimentatie herziening.

De herziening alimentatie procedure kan op twee manieren:

 • Partijen komen in samenspraak tot een nieuwe regeling

  U kunt samen met uw ex-partner nieuwe afspraken maken over de alimentatie. Dat kan zonder tussenkomst van een specialist. U sluit dan  een overeenkomst af of past het ouderschapsplan aan. Omdat de berekening van alimentatie ingewikkeld is vinden veel mensen het prettig om een specialist in te schakelen. In dat geval, of als u daar meer informatie over wilt, kunt u contact opnemen met één van onze kantoren. Onze mediator maakt dan op basis van uw huidige situatie een nieuwe berekening en een nieuwe (korte) overeenkomst waarin de herziene alimentatie wordt vastgelegd. Er is geen advocaat nodig.

  Als het inkomen laag is, kunt u wellicht een zogenaamde toevoeging krijgen. Een toevoeging is een tegemoetkoming in de kosten. De kosten kunnen dan wel met 50% worden verminderd. U leest alles over de toevoeging op onze pagina over subsidie bij scheiding. De toetsing is anders dan bij een echtscheiding. Niet alleen het inkomen van de betrokken partij wordt in de toetsing meegenomen maar ook het inkomen van de eventuele nieuwe partner. Neem contact met ons op als u wilt weten of u in aanmerking komt voor een toevoeging of als u meer informatie wil over hulp bij de alimentatie herziening.
 • Partijen kunnen het samen niet eens worden of 1 partij wil niet meewerken

  Komt u er samen niet uit? De alimentatieherziening wordt dan een zaak op tegenspraak. Er wordt aan de rechter namens één partij een verzoek tot wijziging van alimentatie gedaan. Beide partijen moeten zich laten bijstaan door een advocaat. Daardoor zijn de kosten hoger. Let op, de kosten die verbonden zijn aan de herziening van de alimentatie zijn niet aftrekbaar in uw belastingaangifte van de inkomstenbelasting. Bij dit soort zaken kunnen wij niet op basis van toevoeging werken. Probeer altijd om samen tot overeenstemming te komen.

Wijzigen alimentatie met terugwerkende kracht

Meestal beslist de rechtbank dat de verlaging of verhoging van de alimentatie ingaat op de datum indiening verzoekschrift. De rechtbank kan echter zelf beslissen vanaf welke dag de gewijzigde alimentatie betaald dient te worden. Dit betekent dat de gewijzigde alimentatie dus ook met terugwerkende kracht in kan gaan. In de praktijk gebeurt dit echter zelden. Voor een wijziging van de alimentatie met terugwerkende kracht heeft de aanvrager zeer sterke argumenten nodig. 

Hulp bij herziening alimentatie

Heeft u vragen over uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op of vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan. Onze mediators en echtscheidingsspecialisten helpen u graag met de alimentatie wijziging om tot een eerlijk bedrag te komen die aansluit bij de huidige situatie.

U kunt de kinderalimentatie door ons laten (her)berekenen. Dit doen wij tegen een scherp tarief en indien u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand, doen we dit zelfs kosteloos.

Contact  Kinderalimentatie laten (her)berekenen

Goedkoop scheiden

De goedkoopste manier om te scheiden is Zelf Scheiden. Hierin heeft u zelf alle afspraken al gemaakt.


Info Goedkoop Scheiden

Mediation Scheiden

Mediation Scheiden betekent dat u samen wilt scheiden. Beiden heeft u de intentie om er samen uit te komen.


Info Mediation Scheiden

Alleen Scheiden

Als u er samen niet uit komt, is er de mogelijkheid tot Alleen Scheiden. U krijgt beiden een persoonlijk adviseur.


Info Alleen Scheiden