• Soepel en snel scheiden
  • Geen advocaat, dus goedkoper
  • Meer dan 12 jaar ervaring

Hulp nodig met uw alimentatie?

Vul onderstaand formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!

Uw gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Lees de privacyvoorwaarden.

Partneralimentatie

Partneralimentatie is bedoeld om ervoor te zorgen dat een ex-partner, die niet in de levensbehoefte kan voorzien, financiëel wordt bijgestaan. De levensstandaard die tijdens het huwelijk gold kan zo voor beiden behouden blijven. De partner die voor het grootste deel van het gezamenlijk inkomen zorgde zal een bijdrage moeten leveren aan het levensonderhoud van de ander. Lees hier alles over partneralimentatie of neem contact met ons op voor een berekening. 

Partneralimentatie berekenen

Maak goede afspraken over de partneralimentatie

De berekening van partneralimentatie gebeurt op basis van verschillende factoren. Het is een ingewikkelde berekening en elke situatie is anders. 

Ik wil graag een indicatie aanvragen

Uiteindelijk bepaalt de rechter de hoogte van de alimentatie, op basis van:

  1. Het bedrag dat de alimentatiegerechtigde nodig heeft om in de huidige levensbehoefte te kunnen blijven voorzien (behoefte)
  2. De hoogte van het eigen inkomen van de alimentatie-ontvanger (verdiencapaciteit)
  3. De hoogte van het huidige inkomen van de alimentatieplichtige en hoeveel partneralimentatie deze zich kan veroorloven (draagkracht)

Het is belangrijk om te melden dat kinderalimentatie voorrang heeft op partneralimentatie. Als de draagkracht van de alimentatiebetalende partner niet voldoende is om naast kinderalimentatie ook volledige partneralimentatie te voldoen, dan zal deze eerst de kinderalimentatie moeten betalen.

Indicatie hoogte partneralimentatie

Er zijn websites die een indicatie geven van de hoogte van de partneralimentatie. Helaas is deze indicatie niet altijd correct. Onze echtscheidingsspecialisten kunnen, rekening houdend met uw persoonlijke situatie, een zeer goede indicate geven van de hoogte van de partneralimentatie die door de rechter zal worden vastgesteld. Neem hiertoe contact op met ons kantoor bij u in de buurt. 

Ik wil graag een indicatie aanvragen

Aanpassen vastgestelde partneralimentatie

Het kan zijn dat er iets verandert in uw situatie. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de partneralimentatie. De hoogte van de partneralimentatie kan opnieuw worden vastgesteld als er sprake is van wijzigingen in de woonsituatie (nieuwe partner), of wijzigingen in draagkracht. 

Is er bij u iets veranderd, waardoor u van mening bent dat de partneralimentatie moet worden herzien? Onze echtscheidingsspecialisten kunnen u op basis van hun ervaring uitsluitsel geven en het proces ter herziening van partneralimentatie voor u in gang zetten. Neem daartoe contact met ons op.

Indexering partneralimentatie

Elk jaar wordt de partneralimentatie geïndexeerd. Dat betekent dat de partneralimentatie elk jaar een stukje hoger wordt. Het indexeringspercentage wordt door de Minister van Justitie vastgesteld.

Duur partneralimentatie

De duur van de alimentatieplicht is in principe maximaal 12 jaar. Als de verbintenis korter dan 5 jaar duurde en er geen kinderen bij betrokken zijn, is de duur van partneralimentatie maximaal 5 jaar. In dat geval duurt de alimentatieplicht net zo lang als de duur van het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Er gaan stemmen op om de duur van de partneralimentatie in te korten.

Kan partneralimentatie worden afgewezen?

Als de alimentatie-ontvanger tijdens het huwelijk wangedrag heeft vertoond (zoals aggressie of geweld), waarvan de alimentatiebetaler hinder ondervond, dan kan de rechter besluiten dat de partneralimentatieplicht vervalt.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over partneralimentatie? Onze mediators kunnen een alimentatieberekening voor u maken op basis van uw persoonlijke situatie, of de alimentatie herberekenen als er iets is veranderd. Ook bij algemene vragen over uw scheiding kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Onze echtscheidingsspecialisten staan u graag te woord.

Contact