Ik ga scheiden. Waar krijg ik hulp voor mijn kind? 6 nuttige instanties

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Kinderen

Als u gaat scheiden komt er veel op u af. Er moet van alles geregeld worden en bovendien gaat u door een moeilijke en emotionele tijd. Onze mediators zullen er samen met u voor zorgen dat uw scheiding soepel en zonder onnodige kosten verloopt. Ondertussen beleven uw kinderen de scheiding op hun eigen manier. Wij verwijzen u graag naar een aantal gratis instanties speciaal voor kinderen.

Het kan voor scheidende ouders een belastende opgave zijn om tijdens de scheiding aandacht te hebben voor wat er in hun kinderen omgaat. Dan is het fijn om te weten dat er een aantal instanties is, speciaal voor kinderen. U kunt uw kind op deze instanties wijzen of zelf contact opnemen, als u zich zorgen maakt over uw kind. 

Villa Pinedo

Villa Pinedo is er speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Kinderen kunnen er vragen stellen of kinderen ontmoeten die hetzelfde hebben meegemaakt. Kinderen van wie de ouders zijn gescheiden of nog gaan scheiden kunnen om een buddy vragen. We vertelden al eerder over Villa Pinedo in de artikelen: 'een buddy voor kinderen van gescheiden ouders 'zeven verzoeken aan gescheiden ouders'.

Centrum voor Jeugd en Gezin

Elke regio heeft één of meerdere Centra voor Jeugd en Gezin. Een centrum voor Jeugd en Gezin biedt onder andere opvoedondersteuning en kan verwijzen naar regionale instanties, die iets voor u en uw kind kunnen betekenen. U kunt via deze website zoeken naar het Centrum bij u in de buurt. 

De Kindertelefoon

Een laagdrempelige instantie, speciaal voor kinderen is De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor kinderen tot 18 jaar die in vertrouwen willen praten. Ze kunnen gratis en anoniem bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website. Bij De Kindertelefoon werken getrainde medewerkers. 

De Kinderombudsman

Ook over De Kinderombudsman schreven we eerder. De Kinderombudsman is een landelijk instituut dat naleving van de rechten van kinderen en jongeren in de gaten houdt. De Kinderombudsman adviseert kinderen en jongeren over hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen.

De Kinderrechtswinkel

Er is een aantal Kinder- en Jongerenrechtswinkels in Nederland. Deze rechtswinkels geven gratis juridisch advies aan kinderen tot en met 21 jaar. Dat doen ze door middel van spreekuren, telefoongesprekken en chats. De medewerkers van de Kinder- en Jongerenrechtswinkel helpen kinderen op te komen voor hun rechten.

Defence For Children

De juristen bij Defence For Children hebben kennis van nationale en internationale wet- en regelgeving van kinderrechten. Kinderen kunnen op de website van Defence For Children snel het antwoord vinden op veel gestelde vragen als ‘Mag een kind zelf bepalen bij welke ouder hij of zij wil wonen?’ en ‘Mag een kind zelf bepalen wanneer hij of zij naar zijn of haar niet-verzorgende ouder gaat?’. Defence For Children heeft ook een telefonische Kinderrechtenhelpdesk. 

Heeft u hulp nodig bij uw scheiding?

Wilt u uw echtscheiding zo soepel mogelijk laten verlopen? Ook met het oog op het welzijn van uw kinderen is een soepele echtscheiding wenselijk. Onze gecertificeerde mediators kunnen u snel door de echtscheiding heen helpen, zonder dat u in gesprek hoeft met een advocaat. Wilt u weten op welke manier wij u kunnen helpen? Neem dan contact met ons op.