Hoe lang duurt een scheiding?

Hoe lang duurt een scheiding?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

​Een echtscheiding is een emotioneel zware periode die men het liefst snel afsluit. Om de ontbinding definitief te maken, moeten er echter veel zaken geregeld worden die tijd in beslag nemen. Bij de een is de scheiding binnen 3 maanden gepiept, terwijl de ander jaren aan het procederen is. Hoe kan dat? In dit artikel leest u hoe lang het gemiddeld duurt voor een scheiding rond is en welke factoren hierin een grote rol spelen.


Lees meer
Scheiden checklist Belastingdienst

Belastingdienst komt met scheiden-checklist

Een scheiding brengt vaak veel veranderen mee op fiscaal gebied. Wellicht heb je ineens geen recht meer op bepaalde toeslagen of kom je hier nu juist voor in aanmerking. Om mensen die gaan scheiden een handje te helpen, heeft de Belastingdienst een handige scheiden-checklist uitgebracht.


Lees meer
Minder scheidingen door coronapandemie

Minder scheidingen door corona

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

De verwachting was dat de coronacrisis een golf aan echtscheidingen met zich mee zou brengen. Het tegengestelde is echter waar: meer dan de helft van de scheidingsadvocaten heeft tijdens de coronatijd minder aanvragen binnengekregen.


Lees meer
Online mediation tijdens corona

Mediation in tijden van corona

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

In tijden van het coronavirus gaan alle dagelijkse dingen een tikkeltje anders. Bij Mediation-Scheidingen begrijpen we dat een echtscheidingsproces al genoeg stress met zich meebrengt en dat vertraging van de procedure niet wenselijk is. Daarom bieden we tijdelijk online mediation aan.


Lees meer
Scheidingskosten aftrekbaar belastingaangifte

Welke scheidingskosten zijn aftrekbaar bij belastingaangifte?

Een scheiding brengt aardig wat kosten met zich mee. Dan is het fijn als u bepaalde scheidingskosten mag aftrekken van uw inkomstenbelasting. Echter verloopt de belastingaangifte na een scheiding vaak niet foutloos. Staan er grove fouten in de aanslag, dan kan het voorkomen dat iemand ineens honderden euro’s aan toeslagen moet terugbetalen. Duidelijkheid over de exacte aftrekposten zou een boel nare situaties kunnen voorkomen.


Lees meer

Echtscheidingsconvenant getekend, en nu?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

Wie gaat scheiden, zal in een echtscheidingsconvenant diverse belangrijke afspraken moeten vastleggen. Vaak is het onduidelijk wat er nu precies gebeurt nadat het convenant is ondertekend. Mediation-Scheidingen vertelt u er graag meer over.


Lees meer

Wat te doen bij een echtscheiding? Gebruik onze checklist

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

Bij een echtscheiding zijn er een heleboel zaken die geregeld moeten worden. Zo is het van belang dat er goede afspraken worden gemaakt over de hypotheek en de zorg van de kinderen. Om overzicht te bewaren, heeft Mediation Scheidingen een checklist opgesteld van zaken die u moet regelen bij een scheiding.


Lees meer

Na scheiding veel spijt over gemaakte geldafspraken

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

Recent heeft onderzoeksbureau Motivaction een onderzoek gedaan naar geldafspraken na een scheiding. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de mensen die de afgelopen 3 jaar zijn gescheiden, spijt heeft van de gemaakte financiële afspraken.


Lees meer

Gratis scheiden, kom ik in aanmerking?

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

Gratis scheiden, kom ik in aanmerking? Gratis scheiden is voor mensen met een modaal of hoog inkomen helaas niet mogelijk. Gelukkig kunt u de kosten voor uw scheiding beheersbaar houden. In dit artikel vertellen we u wat u moet doen om de kosten van uw scheiding zo laag mogelijk te houden.


Lees meer

Financiële gevolgen van een echtscheiding

 • Geplaatst op:
 • in categorie: Algemeen

Economische zelfstandigheid vermindert de nadelige gevolgen van een echtscheiding. Dit stelt Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in het artikel: ‘Trends in de financiële gevolgen van een echtscheiding voor man en vrouw’. Het artikel laat zien in welke mate economische zelfstandigheid een rol speelt bij de inkomenspositie van mannen en vrouwen na een scheiding en of die positie is veranderd tussen 2004 en 2014.


Lees meer

Veelgestelde vragen over dit onderwerp


Wie zijn de initiatiefnemers van deze website?

De website van Mediation Scheidingen is een initiatief van DudeSquare B.V. in samenwerking met Easy Echtscheiding B.V.

Lees het volledige antwoord

Waar vinden de gesprekken plaats?

De gesprekken vinden in principe plaats op een van onze kantoren in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Almere of Tilburg. Indien gewenst kunnen wij ook bij u thuis langskomen. 

Lees het volledige antwoord

Hoe lang duurt een Scheiding?

De duur van een echtscheiding hangt af van veel factoren. Vanaf het moment dat alle afspraken op papier staan, duurt een scheiding gemiddeld nog 6-8 weken voordat deze definitief is.

Lees het volledige antwoord