Scheiden met een eigen onderneming

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Advies

Scheiden met een eigen onderneming en benieuwd wat dit betekent? Met name de bepaling van de eventueel te betalen alimentatie zit lastiger in elkaar dan wanneer u in loondienst zou zijn. Daarnaast is er aandacht voor de continuïteit van de onderneming, omdat die er niet onder mag komen te lijden.

Alimentatie en de waarde van de onderneming

De eventuele alimentatie van een scheiding dient u te betalen op basis van het inkomen dat u verdiende en waar u samen van kon leven. Het inkomen van een ondernemer bestaat uit twee delen. Ten eerste is er sprake van een salaris voor een DGA (Directeur - Groot Aandeelhouder), maar daarnaast is er ook sprake van recht op winst.

Bij scheiden met een eigen onderneming is het daarom van belang om de waarde van de onderneming te laten bepalen. Des te hoger de waarde, des te hoger ook het bedrag aan alimentatie dat er betaald zal moeten worden. Het is net als bij scheiden in loondienst mogelijk om de alimentatie af te kopen of die gedurende de overeengekomen periode te betalen.

Continuïteit van de onderneming na een scheiding

Het is bij scheiden met een eigen onderneming van belang dat dit in goed overleg gebeurt, zodat de continuïteit van de onderneming niet in gevaar komt. Houd daarom meerdere doelen in de gaten, waaronder het voortbestaan van het bedrijf. Op die manier valt op een nette manier te scheiden bij een eigen onderneming, waarbij die gewoon door kan blijven gaan.

Type huwelijk bij scheiden met eigen onderneming

Wat er concreet komt kijken bij een scheiding met een eigen onderneming hangt grotendeels af van het type huwelijk dat er is gesloten. Een huwelijk op huwelijkse voorwaarden leidt tot andere gevolgen dan een huwelijk in gemeenschap van goederen. In het tweede geval hebben jullie beiden recht op de helft van de waarde van de onderneming, in het eerste geval hangt dit af van de concrete huwelijkse voorwaarden die er zijn gesteld.

Heeft u, of uw partner een eigen onderneming en heeft u vragen over uw persoonlijke situatie, neem dan contact op met een scheidingsadviseur bij u in de buurt. Met meer dan 10 jaar ervaring, kunnen wij u adviseren en verder helpen in deze moeilijke periode. Neem contact op.