Een geregistreerd partnerschap ontbinden, hoe werkt dat?

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Advies

U heeft besloten uit elkaar te gaan. Hoe kunt u uw geregistreerd partnerschap ontbinden? 

Er zijn twee mogelijkheden:

  • via de rechter 
  • zonder rechter

Bent u het met elkaar eens? En heeft u geen kinderen? Dan kunt u het geregistreerd partnerschap zonder rechter beëindigen. Bent u het niet met elkaar eens? Of zijn er minderjarige kinderen? Dan moet uw geregistreerd partnerschap via de rechter worden ontbonden. In dit artikel gaan wij kort in op deze twee verschillende procedures. 

Mediation Scheidingen is gespecialiseerd in goedkoop scheiden. Wilt u weten wat wij voor u kunnen doen? Of bent u benieuwd naar de kosten van uw scheiding? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Ja, ik wil graag meer weten over goedkoop scheiden

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder rechter

Om uw geregistreerd partnerschap te ontbinden zonder rechter heeft u een officiële overeenkomst nodig, die door een advocaat of notaris is opgesteld. In deze overeenkomst staat dat u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen en welke afspraken u gemaakt heeft over bijvoorbeeld partneralimentatie en pensioen. Mediation Scheidingen verzorgt deze overeenkomst voor u zodat u zelf niet naar een notaris of advocaat hoeft. Wij werken hiervoor samen met een gerenommeerd advocatenkantoor.

Als u het snel met elkaar eens bent kunt u het partnerschap vlug en goedkoop beëindigen met onze optie Zelf Scheiden. Bent u het nog niet 100% eens maar heeft u wél de intentie om er samen uit te komen, dan kunt u kiezen voor Samen Scheiden met mediation.

Geregistreerd partnerschap ontbinden met rechter

Als u het geregistreerd partnerschap wilt beëindigen via de rechter is de procedure zoals bij een echtscheiding. De procedure begint met een verzoekschrift dat wij voor u naar de rechtbank sturen. Als u minderjarige kinderen heeft, wordt ook het ouderschapsplan naar de rechtbank gestuurd. Bent u het al met elkaar eens? Dan kunt u het geregistreerd partnerschap via deze procedure betrekkelijk snel beëindigen. Ook als u een rechter nodig heeft, kunt u gebruik maken van de optie Samen Scheiden met mediation. Onze mediators helpen u om snel tot goede afspraken te komen.

Het kan helaas zijn dat u en uw (ex)partner het niet met elkaar eens worden over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. In dat geval kunnen wij een eenzijdig verzoek voor u indienen bij de rechtbank. U kiest dan de optie Alleen Scheiden, waarbij een persoonlijk adviseur u helpt om de scheiding ondanks alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Ontbinding geregistreerd partnerschap inschrijven bij burgerlijke stand

Als de overeenkomst is opgesteld of zodra er een beschikking van de rechter is, sturen wij deze naar de burgerlijke stand. Wanneer de ambtenaar van de burgerlijke stand de overeenkomst of beschikking heeft verwerkt, is uw geregistreerd partnerschap officieel beëindigd en ontvangt u bericht. 

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer weten over de diensten van Mediation Scheidingen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag.

Contact