Gratis scheiden, kom ik in aanmerking?

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Algemeen

Gratis scheiden is voor mensen met een modaal of hoog inkomen niet mogelijk. Gelukkig kunt u de kosten voor uw scheiding beheersbaar houden. Dit artikel gaat over wat u kunt doen om de kosten van uw scheiding laag te houden.

Is uw belastbaar inkomen: 

  • Hoger dan 26.900 euro per persoon zonder inwonende minderjarige kinderen? 
  • Hoger dan 38.000 euro per persoon met inwonende minderjarige kinderen
  • Lager dan bovengenoemde bedragen, maar uw vermogen - volgens de vermogenstoets van de Raad van de Rechtsbijstand - hoger dan 15.000 euro per persoon?*

Dan is gratis scheiden helaas niet mogelijk. De kosten van een scheiding zijn afhankelijk van meerdere factoren. Over het algemeen geldt:

  • Bij een erg laag inkomen zijn de kosten van een scheiding lager. 
  • Een vechtscheiding is duurder dan een harmonieuze scheiding.

Hoe houd ik de kosten van mijn scheiding laag?

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar u houdt de kosten zo laag mogelijk door samen met uw (ex)partner van te voren goede afspraken te maken. Deze afspraken legt u vast in een echtscheidingsovereenkomst en – bij minderjarige kinderen - in het ouderschapsplan. Deze documenten moeten aan bepaalde eisen voldoen. Kijkt u eens op onze pagina over Zelf Scheiden of bel ons om te ontdekken hoe wij u kunnen helpen met deze documenten, zodat u goedkoop kunt scheiden.

Ja, ik hoor graag wat jullie voor mij kunnen betekenen

Wanneer kan ik korting krijgen?

U kunt korting krijgen als uw inkomsten laag zijn. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt in dat geval een groot deel van de kosten. U hoeft deze korting niet zelf aan te vragen, dat doet uw advocaat of mediator. Deze korting wordt een toevoeging genoemd. Is uw inkomen laag en wilt u weten of u recht heeft op deze toevoeging? Kijk dan op onze pagina over subsidie bij scheiding bij scheiding of ontvang een gratis berekening.

Ja, ik ontvang graag een gratis berekening van mijn scheiding

Korting op eigen bijdrage advocaat

Als u recht heeft op een toevoeging moet u waarschijnlijk een eigen bijdrage betalen. Op de eigen bijdrage voor een advocaat kunt u korting krijgen via het Juridisch Loket. De korting van het Juridisch Loket geldt helaas niet voor mediation. Een mediator is een stuk goedkoper dan een advocaat. De eigen bijdrage voor mediation in 2018 bedraagt 53 euro*.

Wat gaat mijn scheiding kosten?

Een terechte vraag. Wij willen dit graag gratis voor u berekenen. Elke scheiding is anders. Om heel precies en eerlijk te kunnen berekenen wat uw scheiding kost, hebben wij een aantal basisgegevens nodig. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij een goede inschatting maken van de kosten van uw scheiding. 

Het is ons doel om u te helpen uw scheiding zo goedkoop mogelijk te houden. Immers, als gratis scheiden niet kan, dan is het prettig als de kosten tenminste te overzien zijn. Zodra u onze berekening heeft ontvangen weet u waar u aan toe bent. U zit dan nog nergens aan vast.

Ja, ik ontvang graag een gratis berekening van mijn scheiding

*De bedragen in dit artikel zijn gebaseerd op de gegevens voor 2018. Kijk voor de actuele stand van zaken op de website van de Raad voor Rechtsbijstand of neem contact met ons op.