Scheiden op latere leeftijd (grijze echtscheiding)

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Algemeen

De grijze echtscheiding wint aan populariteit: meer mensen zetten de stap om ook op latere leeftijd nog uit elkaar te gaan. Een groeiende groep ouderen besluit om boven de 55 jaar alsnog uit elkaar te gaan en een nieuw geluk te zoeken.

Een goed voorbeeld hiervan vormen de ouders van Anny Schilder. De oud-zangeres van BZN vertelde bij omroep MAX hoe haar ouders uit elkaar gingen en welke invloed dat op bijvoorbeeld haar had. Het geeft een belangrijke trend aan, omdat het ook onder ouderen niet langer ‘gebruik’ is om ondanks eventuele problemen toch bij elkaar te blijven.

Redenen voor grijze echtscheidingen

Volgens deskundigen heeft dit met een aantal verschillende zaken te maken:

  • Meer financiële onafhankelijkheid bij vrouwen
  • Minder noodzaak tot verbondenheid op latere leeftijd
  • Meer keuze voor eigen geluk in het leven

Vrouwen zijn lang niet meer zo financieel afhankelijk als bijvoorbeeld 20 jaar geleden, waardoor ze gemakkelijker kunnen scheiden van hun mannen. Bovendien voelen zij minder noodzaak tot verbondenheid, ze hebben namelijk nieuwe mogelijkheden om anderen te leren kennen. Dit maakt het mogelijk om na een grijze echtscheiding opnieuw het geluk te vinden, waardoor het scheiden op latere leeftijd aan populariteit tijd.

Veel oudere vrouwen hebben het idee dat ze zichzelf te lang hebben weggecijferd. Zij hebben het idee nu zelf aan de beurt te zijn en zoeken daarom naar hun eigen geluk in het leven.

Dankzij mediation op een goede wijze uit elkaar

Een grijze echtscheiding leidt net als veel andere scheidingen gemakkelijk tot veel verdriet. Om het voor de kinderen en kleinkinderen zo goed mogelijk te laten verlopen kunnen ook ouderen die gaan scheiden gebruik maken van mediation. Aan de hand daarvan is het mogelijk op een nette wijze uit elkaar te gaan en te voorkomen dat anderen uit de omgeving hier de dupe van worden. De grijze echtscheiding zal alleen maar populairder worden, waardoor hier voldoende aandacht voor dient te komen.