Reizen met kinderen na de Scheiding

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Kinderen

De vakantieperiodes komen er weer aan en wellicht wilt u gaan reizen met uw kinderen na een echtscheiding. Zorg er dan voor dat u de juiste papieren heeft!

Als u bent gescheiden en met uw minderjarige kinderen op vakantie gaat naar het buitenland, dan wilt u niet voor onaangename verrassingen komen te staan. De Koninklijke Nederlandse Marechaussee voert controles uit om kinderontvoeringen te voorkomen. Als u alleen reist met uw kinderen kunt u te maken krijgen met deze controles. Voor een soepel verloop van uw reis is het daarom essentieel dat u zich van te voren goed informeert. Hieronder hebben wij belangrijke informatie op een rij gezet, zodat u de juiste voorbereidingen kunt treffen.

Elk kind een geldig reisdocument

Bij de grens wordt gecontroleerd of elk kind beschikt over een geldig legitimatiebewijs. Dit kan een ID-kaart of een paspoort zijn. Ook minderjarige kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Deze plicht geldt bij alle reizen buiten Nederland. Bijschrijving in het paspoort is sinds juni 2012 niet meer mogelijk. Voor het aanvragen van een paspoort of ID-kaart is, wanneer u gescheiden bent, toestemming nodig van beide ouders met het ouderlijk gezag. Geeft de andere ouder geen toestemming voor de aanvraag van het legitimatiebewijs, dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de rechtbank. Hiervoor heeft u een advocaat nodig. Zonder geldig reisdocument kan uw kind niet mee op reis.

Toestemming van de achterblijvende ouder

Een vakantie valt binnen de uitoefening van het ouderlijk gezag. De ouder die de omgang met de kinderen heeft dient de andere ouder te informeren over de vakantie. De achterblijvende ouder moet toestemming verlenen. Als u niet kunt aantonen dat uw kind met toestemming van de andere ouder naar het buitenland reist, bestaat het risico dat uw kind niet aan boord mag. Geeft de achterblijvende ouder geen toestemming? Dan kunt u een advocaat inschakelen om via de rechter vervangende toestemming te vragen. Reizen zonder toestemming kan worden aangemerkt als onttrekking aan het ouderlijk gezag en als internationale kinderontvoering.

Toestemmingsformulier Rijksoverheid

Met een ingevuld formulier ‘Toestemming voor reizen met minderjarigen naar het buitenland’ kan worden aangetoond dat u toestemming heeft van de achterblijvende ouder, om met uw kind(eren) naar het buitenland te reizen. Dit toestemmingsformulier kunt u zowel in het Nederlands als in het Engels hier downloaden via de website van de Rijksoverheid. Heeft u meerdere kinderen? Dan is het de bedoeling dat u voor elk kind een toestemmingsformulier invult.

Andere documenten die u nodig heeft voor reizen met kinderen

De Koninklijke Marechausse kan nog om andere documenten vragen wanneer u alleen reist met uw kind(eren). Het is verstandig om ook onderstaande documenten mee te nemen:

  • Een kopie van het paspoort van de ouder die toestemming gegeven heeft.
  • Een kopie van het ouderschapsplan.
  • Een kopie van het retourticket van uw kind.
  • Een internationaal afschrift van de geboorte akte van het kind, te verkrijgen in de gemeente waarin het kind is geboren;
  • Een recent uittreksel uit het bevolkingsregister (BRP) van het kind, te verkrijgen in de gemeente waar het kind staat ingeschreven
  • Ook is het aan te raden om contact op te nemen met de ambassade van het land van bestemming om na te gaan of door dit land aanvullende eisen worden gesteld

De meest recente en uitgebreide informatie over reizen met uw kinderen na een scheiding vindt u op de website kinderontvoering.org. Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog vragen over reizen naar het buitenland met uw kinderen? Onze mediators helpen u graag op weg!