Wat gebeurt er na een echtscheiding met de hypotheek?

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Wonen

Heeft u te maken met een echtscheiding en heeft u een gezamenlijke hypotheek? Dat kan grote gevolgen hebben, vooral vanwege de strengere hypotheekregels sinds 2011 en 2013. We zetten de belangrijke veranderingen en gevolgen voor de hypotheek bij een echtscheiding op een rij.

Nieuwe regels in 2011 en 2013

Sinds 2013 is het nog toegestaan om maximaal 105% van de waarde van een woning te financieren, in 2018 is dat nog maar 100%. Bovendien is het mogelijk om voor maximaal 50% van de woningwaarde een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten.

De nieuwe hypotheek dient in maximaal 30 jaar lineair of annuïtair afgelost te worden om in aanmerking te komen voor volledige hypotheekrenteaftrek. Bovendien zijn de leennormen zoals vastgesteld door het NIBUD een stuk strenger dan voorheen.

De echtscheiding en de hypotheek

Na een echtscheiding zal de bank een van de beiden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Er ontstaat voor beiden een nieuwe hypotheekaanvraag. De bank kijkt opnieuw naar de waarde van het huis en het individuele inkomen. Is het inkomen voldoende hoog om op basis van de nieuwe leennormen de woning te financieren? Indien er sprake is van een 100% aflossingsvrije hypotheek moet deze, binnen de nieuwe regels, worden omgezet naar maximaal 50% aflossingsvrije en 50% annuïtair of lineair. Tenslotte dient het overgenomen deel van de hypotheek van de ex-partner annuïtair te worden afgelost om de volledige hypotheekrenteaftrek te kunnen blijven ontvangen.

Een nieuwe hypotheek pakt over het algemeen duurder uit en kan zelfs onbetaalbaar worden. Een echtscheiding kan behoorlijke gevolgen hebben voor de hypotheek op twee inkomens.

Het is in bepaalde gevallen mogelijk om onder de fiscale regels uit te komen. Bijvoorbeeld als er voor 1 januari 2013 een echtscheidingsconvenant getekend is waar beide partijen zich aan moeten houden. Hierin kan zijn bepaald dat de achterblijver de volledige hypotheek gaat betalen of het huis bij een boedelscheiding aan een van de beide ex-partners wordt toebedeeld.

Heeft u hulp nodig?

Bestaat er onenidgheid over de hypotheek tussen u en uw partner bij de echtscheiding? Of heeft u andere hulp nodig bij uw echtscheiding? Onze echtscheidingspecialisten hebben jarenlange ervaring en zijn u graag van dienst. Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor voor meer informatie.