Wat gebeurt er met de overwaarde van ons huis bij scheiding?

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Wonen

De overwaarde van uw huis is de verkoopprijs minus de verkoopkosten en de op het moment van verkoop nog aanwezige woningschuld. Wat gebeurt er met die overwaarde als u gaat scheiden? Dat hangt er vanaf wie de eigenaar is van het huis en wat u met de woning gaat doen. 

Overwaarde bij scheiding als u beide eigenaar bent van het huis 

Als beide partners eigenaar zijn van het huis, moet de overwaarde onderling worden verdeeld. Partners zijn in principe voor de helft eigenaar van de woning, tenzij er een andere verdeling is afgesproken bij de notaris. Beide partners hebben bij een scheiding dus recht op de helft van de volledige waarde van het huis. Een onafhankelijke makelaar bepaalt hoe hoog die waarde is. 

Ook als één van de partners in het huis blijft wonen moet de overwaarde onderling worden verdeeld. De partner die in de woning blijft moet de ander dus uitkopen. Hij of zij moet, om in het huis te kunnen blijven wonen, genoeg inkomen hebben om in zijn eentje de hypotheek te kunnen betalen. Dit wordt beoordeeld door de bank. Geeft de bank geen toestemming om in de woning te blijven wonen? Dan betekent dit meestal dat de woning moet worden verkocht, waarbij de beide partners recht hebben op de helft van de waarde van het huis. 

Overwaarde bij scheiding als het huis op naam staat van één van beide partners

Staat het koophuis geregistreerd op naam van één van beide partners, dan wordt het huis niet verdeeld bij scheiding. Het huis is dan van de partner op wiens naam het staat, inclusief de overwaarde. 

Als uw huis wordt verkocht met overwaarde, dan krijgt u, als u (mede)eigenaar bent van het huis, te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat u de vrijgekomen overwaarde tot drie jaar na de verkoop moet gebruiken voor de aankoop van een andere woning. Doet u dat niet? Dan krijgt u over dit bedrag geen hypotheekrenteaftrek. De belastingdienst kan u hier verder over informeren.

Heeft u hulp nodig?

Komt u er samen niet uit hoe u het beste met uw woning kunt omgaan in verband met de echtscheiding? Of heeft u andere hulp nodig bij uw echtscheiding? Onze echtscheidingsspecialisten hebben jarenlange ervaring en zijn u graag van dienst. Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor voor meer informatie.