Statistieken echtscheidingen in Nederland

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Algemeen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek houdt belangrijke statistieken bij, bijvoorbeeld over echtscheidingen. Wat blijkt als we de statistieken tussen 1950 en 2014 bekijken?

We scheiden later en ouder

De huwelijken die op de klippen lopen duren gemiddeld steeds langer. In 1950 waren we gemiddeld 11,2 jaar bij elkaar voordat het tot een scheiding kwam. In 2014 gingen de huwelijken na gemiddeld 14,8 jaar uit elkaar. Dat geeft aan dat we gemiddeld genomen langer bij elkaar blijven, voordat we besluiten er toch een punt achter te zetten.

Bovendien scheiden we hierdoor automatisch op latere leeftijd. Dat valt ook in de statistieken terug te zien. Uit de gegevens van het CBS blijkt dat we gemiddeld scheiden als mannen 46,7 jaar oud zijn en vrouwen 43,4 jaar oud zijn. Dat is een stuk ouder dan in 1950. Destijds scheidden mannen gemiddeld als ze 38,4 oud waren en vrouwen 35,6 jaar oud waren. Hierbij dienen we uiteraard wel aan te tekenen dat we gemiddeld steeds ouder worden en later besluiten te trouwen. Wat dat betreft lijken de verschillende statistieken in enige mate met elkaar samen te hangen.

We scheiden meer

Tenslotte scheiden we meer dan voorheen. Uit de statistieken van het CBS blijkt dat in 1950 0,64 personen per 1000 inwoners besluiten te gaan scheiden. Dat was destijds dus 0,064% van de bevolking. Inmiddels overkomt het 2,1 op de 1000 inwoners. Dat betekent 0,21% van de mensen. Dit is een stijging van 328%.

Het percentage huwelijken dat uitmond in een scheiding bedraagt inmiddels 40,1 procent. De metingen hiervan gaan helaas niet verder terug dan tot 1980. Destijds ging het in 24% van de gevallen mis. Dat betekent een stijging van 166%. Het geeft aan dat we over het algemeen meer scheiden, dat we dat na een langere periode van huwelijk doen en dat we bovendien een hogere leeftijd hebben.

bron: CBS