Wat is het verschil tussen mediation en een overlegscheiding?


Als u gaat scheiden is het prettig dat u wordt bijgestaan door professionals die weten wat de regels zijn en tegelijkertijd oog hebben voor uw persoonlijke situatie. Mediation is een manier om uw scheiding in goed overleg met uw expartner te regulen. Een andere mogelijkheid is de overlegscheiding? Wat is nu precies het verschil tussen mediation en een overlegscheiding?

Wat is een overlegscheiding?

De overlegscheiding (Collaborative Divorce) is een relatief nieuwe manier van scheiden die ontwikkeld is in de USA. Het is een tussenvorm tussen de klassieke scheiding en mediation. Net als bij mediation is de overlegscheiding gericht op overeenstemming. Het grootste verschil met mediation is dat u wordt begeleid door een advocaat die u informeert en adviseert over uw juridische positie en begeleidt en coacht u gedurende het gehele traject. Het uitgangspunt is samenwerking. Het proces is open en transparant en de partners leggen alle essentiële informatie op tafel. De advocaten werken vanuit een coöperatief perspectief, in plaats van uit een competitief perspectief. Zij streven naar een ‘win-win’ situatie. Er is ruimte voor de emoties die met een echtscheiding gepaard gaan. Advocaten die gespecialiseerd zijn in overlegscheidingen zijn hier speciaal voor getraind. De partners kunnen deskundigen inschakelen zoals een psycholoog of een financieel specialist. Bij een overlegscheiding is de afspraak dat er geen rechter wordt ingeschakeld. In het geval de overlegscheiding toch niet tot overeenstemming leidt, moeten beide advocaten en de mogelijk ingeschakelde deskundigen zich terugtrekken. U gaat dan allebei naar een andere advocaat voor een gewone echtscheiding. Dit wordt vastgelegd in de overeenkomst die aan het begin van de overlegscheiding wordt gemaakt.

Het verschil tussen een overlegscheiding en mediation

Bij mediation gelden dezelfde voordelen als bij een overlegscheiding. Het grootste verschil is dat er bij mediation geen advocaten worden ingeschakeld, met als uitgangspunt dat de partners in goed overleg uit elkaar gaan. Bij mediation wordt een mediator ingeschakeld. Dit is een onafhankelijke bemiddelaar die gespecialiseerd is in het begeleiden van onderhandelingen. Een mediator oordeelt niet, maar helpt om tot een oplossing te komen. Beide partijen moeten vertrouwen in de mediator hebben. Deze vorm van uit elkaar gaan is geschikt wanneer de situatie niet zo ingewikkeld is. Als de situatie gecompliceerd is en er grote verschillen zijn in bijvoorbeeld kennis, emoties en macht tussen de partners, dan is een overlegscheiding met behulp van advocaten waarschijnlijk een betere keuze. 

Heeft u hulp nodig?

Wilt u over dit onderwerp verder praten met een deskundige? Of heeft u andere hulp nodig bij uw echtscheiding? Onze echtscheidingsspecialisten hebben jarenlange ervaring en zijn u graag van dienst. Neem contact op met het dichtstbijzijnde kantoor voor meer informatie.