Verplichte mediation bij echtscheidingen met kinderen

  • Geplaatst op:
  • in categorie: Kinderen

De SGP heeft een amandement ingediend op een VVD voorstel om mediation verplicht te stellen bij echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn. Om te voorkomen dat vechtscheidingen een negatieve invloed hebben op de geestelijke gesteldheid en de ontwikkeling van kinderen is een tussenkomst van een mediator nodig, zo vindt de SGP.

De SGP verwacht dat een meerderheid van de partijen in zal stemmen met het voorstel omdat ook de Kinderombudsman eerder dit jaar al pleitte voor verplichte mediation bij vechtscheidingen en de VVD en PVDA op basis hiervan een wetsvoorstel hebben gedaan.

Bij een vergelijkbare nieuwe wet in Scandinavië is gebleken dat het aantal vechtscheidingen bij verplichte mediation met 50% is afgenomen.

Niet alle politici zijn voor verplichte mediation

J. Recourt van de PVDA liet aan nu.nl weten dat verplichting hem te ver gaat, maar dat hij voorstander is van het dwingender maken van mediation waar kinderen bij betrokken zijn. Ook staatssecretaris Fred Teeven vindt verplichting niet nodig, al vindt hij wel dat een rechter de ouders op vrijwillige basis moet kunnen doorverwijzen naar een mediator. Volgens de SGP gaat vrijwillig niet ver genoeg, omdat de kinderen altijd de dupe zijn van vechtscheidingen.

Mediators zorgen er met kennis en ervaring voor dat onenigheden zakelijk benadert kunnen worden. Zo is er snel uitsluitsel over het twistpunt en wordt een escalatie van het probleem voorkomen. Bovendien zullen mediators altijd het belang van het kind voorop plaatsen, terwijl bij een rechtsgang de advocaat enkel zal opkomen voor zijn cliënt.