Beperkte huwelijkse voorwaarden bij huwelijk vanaf 2018


Toen u trouwde of een geregistreerd partnerschap afsloot koos u voor gemeenschap van goederen of voor huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. Maakte u geen keuze, dan trouwde u vóór 1 januari 2018 automatisch in gemeenschap van goederen. 

Bezittingen en schulden vielen voor 1 januari 2018 onder de gemeenschap van goederen. Dat betekende dat u en uw partner bij scheiding beiden 50% van alle bezittingen en schulden kregen, die in de wettelijke gemeenschap van goederen vielen. Sinds 1 januari 2018 geldt er een beperking op de gemeenschap van goederen, voor huwelijken die op of na 1 januari zijn afgesloten. 

Getrouwd op of na 1 januari 2018

Sinds 1 januari 2018 geldt er een beperking op de gemeenschap van goederen. Trouwde u op of na 1 januari 2018, dan vallen niet alle bezittingen en schulden in de wettelijke gemeenschap van goederen:

  • Bezittingen en schulden die alleen van u waren voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijven van u.
  • Erfenissen of schenkingen die u voor of tijdens het huwelijk hebt gekregen blijven van u tenzij de erflater of schenker in het testament opneemt dat uw partner een deel krijgt.
  • Bestond een eigen onderneming al voor uw huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan blijft deze privé. De partner die de onderneming heeft, moet wel een vergoeding betalen aan de andere partner. Vergelijkbaar met het salaris, dat wel in de gemeenschap van goederen valt.

Bij scheiding moet u kunnen aantonen welke bezittingen van u zijn

Als u gaat scheiden moet u kunnen aantonen dat de bezittingen die buiten de gemeenschap van goederen vallen, van u zijn. Daarom is het belangrijk om van belangrijke bezittingen de aankoopnota, of een ander document te bewaren. Bij erfenissen of schenkingen is het belangrijk om het testament of andere documenten te bewaren. Als u niet kunt aantonen dat de bezittingen van u zijn, heeft uw ex-partner recht op de helft.

U kunt tijdens uw huwelijk de gemeenschap van goederen omzetten in huwelijkse voorwaarden, of andersom. Daarvoor heeft u een notaris nodig.

Vragen over echtscheiding?

Overweegt u een scheiding en wilt u meer weten over de gevolgen daarvan voor uw bezittingen? Onze mediators helpen u graag. Neem voor een kennismaking vrijblijvend contact met ons op.