Wetgeving scheiden zonder rechter van tafel


Als u wilt scheiden, moeten bij dit proces altijd een rechter en een advocaat van pas komen. Een nieuw wetsvoorstel voor een flitsscheiding zou hier verandering in brengen. Echter is dit voorstel niet aangenomen door het kabinet.

Flitsscheiding

Bij een flitsscheiding kunnen echtparen die het samen eens zijn over de echtscheiding via de burgerlijke stand scheiden zonder tussenkomst van een rechter. Dit kan alleen mits er geen minderjarige kinderen bij betrokken zijn. Deze vorm van een echtscheiding maakt de gehele procedure eenvoudiger, sneller en goedkoper.

Wetsvoorstel scheiden zonder rechter ingetrokken

Eind november 2017 is het wetsvoorstel om te scheiden zonder rechter door de minister van Justitie en Veiligheid ingetrokken. Naast voordelen heeft de echtscheidingsprocedure zonder rechter ook een aantal nadelen. Op deze manier het huwelijk ontbinden wordt namelijk niet in elk land erkend. Daarnaast werd er kritiek geuit op het wetsvoorstel door het gebrek aan goede voorlichting aan de aanstaande ex-echtgenoten. De ambtenaar van de burgerlijke stand zou in dit geval de voorlichting verzorgen. In tegenstelling tot advocaten, zijn ambtenaren daar niet voor opgeleid.

Toch snel goedkoop scheiden

Ook zonder het wetsvoorstel ‘scheiden zonder rechter’ is het mogelijk om de echtscheidingsprocedure te vereenvoudigen. Zelf Scheiden is een goed alternatief. Zelf Scheiden is de snelste en goedkoopste manier om het huwelijk te ontbinden. Deze optie is geschikt wanneer u en uw ex-partner het eens zijn over belangrijke zaken, zoals de verdeling van de inboedel en alimentatie. Meer weten? Lees hier meer over snel scheiden met minimale kosten.

Ontvang gratis een offerte voor snel scheiden