Wettelijke status voor mediator

Wettelijke status voor mediator


Mediation heeft de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen in Nederland. Deze vorm van bemiddeling wordt veelal gebruikt bij het oplossen van conflicten rondom echtscheidingen, maar ook rondom huurgeschillen of arbeidsconflicten. Door de toenemende populariteit treden mensen steeds vaker naar voren als mediator, terwijl zij eigenlijk niet over de juiste papieren beschikken. Om deze reden pleit minister Dekker voor een zogeheten mediationwet.

Wanneer mag iemand zich mediator noemen?

Op dit moment is mediation een vrij beroep. Dit wil zeggen dat in principe iedereen zichzelf mediator kan noemen. Er zijn veel instituten die mediationopleidingen en –trainingen aanbieden zodat men de juiste kennis kan vergaren. Om toch een zeker kwaliteitslabel in de branche te hebben, heeft de Mediatorsfederatie Nederland (MfN) een kwaliteitsregister opgezet. Om in het register te komen, moet iemand een erkende basisopleiding mediation hebben afgerond. Een gecertificeerd MfN-registermediator beschikt altijd over de juiste competenties en papieren. Door te kiezen voor een MfN-registermediator, bent u verzekerd van een mediator die voldoet aan de basisvoorwaarden.

Nieuwe wet om kwaliteit van mediation beschermen

Dat iedereen zich te pas en te onpas mediator mag noemen, komt de kwaliteit van het beroep niet ten goede. Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming, wil daarom dat er een mediators een wettelijke status krijgen. Een beschermde titel is als het ware een erkenning voor het vak, en dat is hard nodig. Minister Dekker heeft in een brief naar de Tweede Kamer laten weten dat hij binnen enkele maanden met een wetsvoorstel komt. Dit voorstel bevat onder andere een eisenpakket waar een beëdigd mediator aan moet voldoen. De juiste, adequate opleiding, een VOG (Verklaring omtrent gedrag) en een aansprakelijkheidsverzekering zijn slechts enkele eisen. Ook komen er regels voor tuchtrecht voor beroepsgroep. 

De mediators van Mediation-Scheidingen

Onze mediators zijn allen jurist, nader gespecialiseerd en gecertificeerd MfN-registermediator. Zij voldoen allen aan alle wettelijke eisen en hebben veel ervaring met conflictbemiddeling bij echtscheidingen. U bent dus zowel nu als in de toekomst, als de wet daarom vraagt, verzekerd van kwaliteit en professionaliteit. 

Neem contact op met een MfN-registermediator in uw regio