Scheiden heeft invloed op uw verblijfsvergunning, of die van uw partner

Scheiden en Verblijfsvergunning


Als u een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd heeft en u gaat scheiden, dan heeft uw scheiding mogelijk gevolgen voor de verblijfsvergunningen van u en uw gezinsleden. Het is belangrijk om hiervan goed op de hoogte te zijn, zodat u op tijd een nieuwe verblijfsvergunning kunt aanvragen bij de rijksoverheid. 

Heeft u een verblijfsvergunning voor verblijf bij uw partner of echtgenoot en gaat u scheiden? Dan heeft u voor verblijf in Nederland een nieuwe verblijfsvergunning nodig. Hebben uw partner en kinderen een verblijfsvergunning omdat zij bij u verblijven en gaat u scheiden? Dan hebben uw partner en kinderen een nieuwe verblijfsvergunning nodig. 

Een nieuwe verblijfsvergunning aanvragen bij scheiding

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van de Rijksoverheid voert het vreemdelingenbeleid in Nederland uit. Dat betekent dat de IND alle verblijfsaanvragen beoordeelt van mensen die in Nederland willen wonen of die graag Nederlander willen worden. 

Als u en/of uw gezinsleden door scheiding een nieuwe verblijfsvergunning nodig hebben, kan deze worden aangevraagd bij de IND. Om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. De IND toetst of u voldoet aan deze voorwaarden. Voor welke verblijfsvergunning u in aanmerking komt, is afhankelijk van uw situatie. Als u 5 jaar of langer in Nederland heeft gewoond met de vergunning voor verblijf bij een echtgenoot of partner met een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd (oa een Nederlander), komt u in aanmerking voor een zelfstandige verblijfsvergunning of een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd verkrijgen. Als u een baan heeft, kunt u mogelijk een verblijfsvergunning krijgen om te werken. Gevallen worden door de IND individueel bekeken, wij kunnen u geen uitsluitsel geven.

Verblijfsvergunning voor kinderen van gescheiden ouders

Kinderen wiens ouders uit elkaar gaan kunnen een zelfstandige verblijfsvergunning krijgen als zij een jaar of langer een verblijfsvergunning hebben gehad, voordat zij 18 jaar waren. Voor kinderen die blijven wonen bij een ouder met een geldige verblijfsvergunning, hoeft geen nieuwe verblijfsvergunning te worden aangevraagd.

Hoe vraag ik een verblijfsvergunning aan bij scheiding?

Om een nieuwe verblijfsvergunning aan te vragen volgt u de aanvraagprocedure van de IND. Op de website van de IND vindt u de voorwaarden, de aanvraagprocedure, de kosten van de aanvraag en de aanvraagformulieren. Uw gezinsleden kunnen de zelfstandige verblijfsvergunning trouwens ook aanvragen als u niet gaat scheiden. Voor gedetailleerde en actuele informatie over verblijfsvergunningen kunt u op de website van de IND terecht. 

Hoe wij u helpen

Mediation Scheidingen heeft zeer veel ervaring met internationale huwelijken en scheidingen. De verblijfsvergunning is daarbij een vaak terugkomend issue. Onze specialisten zijn van alle mogelijkheden op de hoogte en kunnen u adviseren en begeleiden bij de scheiding met daarbij aandacht voor het behouden van de verblijfsvergunning. Heeft u vragen over uw aanstaande scheiding en wilt u weten wat onze mediators voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons dichtstbijzijnde kantoor.

Contact