Scheiden zonder hoge kosten?

Vul onderstaand formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!

Uw pensioen na scheiding

pensioen en scheidenScheiden vormt een ingrijpende beslissing die ook financieel en fiscaal gevolgen zal hebben. Dat betekent dat het bijvoorbeeld verstandig is om goed te kijken naar wat er gebeurt met uw pensioen na scheiding, als ook het pensioen van uw ex-partner.

Een scheiding kan invloed hebben op de financiën aan de hand van alimentatie, de verdeling van de waarde van het huis en de verdeling van de bezittingen. Tot die bezittingen behoort ook het pensioen, dat jullie veelal samen zullen hebben opgebouwd. Het is tijdens de scheiding al van belang om afspraken te maken over de verdeling hiervan, ook al laat de daadwerkelijke verdeling op zich wachten totdat jullie er daadwerkelijk recht op hebben ten tijde van pensionering.

We onderscheiden het ouderdomspensioen, het nabestaandenpensioen en het basispensioen. Het basispensioen hoeft u niet te delen met uw ex-partner, de andere twee zijn wel te splitsen.

Ouderdomspensioen en Nabestaandenpensioen

De twee verschillende soorten pensioenen worden tijdens een scheiding op de volgende manier behandeld:

  • Ouderdomspensioen
    Dit type pensioen biedt jullie beiden recht op een deel hiervan. Dit staat aangegeven in de Wet verevening pensioenrechten. Standaard krijgen jullie allebei de helft van het ouderdomspensioen. Zijn jullie getrouwd geweest op basis van huwelijkse voorwaarden? Dan is het mogelijk dat hierover andere afspraken zijn gemaakt. Het is niet nodig om voor de verdeling hiervan naar de rechter te gaan.
  • Nabestaandenpensioen
    Het nabestaandenpensioen kan een aanvulling vormen op het ouderdomspensioen. Zodra uw partner komt te overlijden is het mogelijk om dit pensioen uit te laten keren. Zijn jullie inmiddels gescheiden en komt uw ex-partner te overlijden? Dan is er sprake van een bijzonder nabestaandenpensioen.

Het basispensioen wordt tenslotte niet verdeeld, jullie hebben allebei recht op AOW. Indien jullie geen nieuwe relatie aangaan is er sprake van de AOW voor alleenstaanden, in het andere geval is er sprake van AOW voor getrouwden.

Vragen over pensioen bij scheiden?

Gaat u scheiden en heeft u vragen over de pensioenverevening? Neem vrijblijvend contact op met onze echtscheidingsspecialisten. Zij zullen ervoor zorgen dat alle afspraken rondom de pensioenen in het echtscheidingsconvenant naar voren komen.

Bent u al gescheiden en is er destijds geen rekening gehouden met uw pensioen? Heeft u hier onenigheid over ? Ook dan kunnen onze echtscheidingsmediators u helpen.

Samen scheiden

Als u goed door één deur kunt en u heeft de intentie om er samen uit te komen, dan kunt u samen scheiden.

Lees meer

Alleen scheiden

Ziet u geen mogelijkheid meer om er samen uit te komen? Kies dan voor alleen scheiden.

Lees meer

Goedkoop scheiden

Zelf scheiden is goedkoop en snel scheiden voor als u alle afspraken zelf al heeft gemaakt.

Meer over goedkoop scheiden

Lage kosten

Wij houden de kosten voor uw echtscheiding laag door minimale tussenkomst van een advocaat