Gratis scheiden, is dat mogelijk?


Ja, in zeldzame gevallen is gratis scheiden mogelijk. Is uw inkomen erg laag? Dan is het in elk geval mogelijk om tegen minimale kosten te scheiden. Wij helpen u graag om zo goedkoop mogelijk te scheiden en vertellen u wat uw mogelijkheden zijn. 

De kosten van een scheiding zijn afhankelijk van meerdere factoren. Over het algemeen geldt: 

  • bij een erg laag inkomen zijn de kosten van een scheiding lager door subsidie
  • een vechtscheiding is meestal veel duurder dan een harmonieuze scheiding

Hoe houd ik de kosten van mijn scheiding zo laag mogelijk?

U houdt de kosten zo laag mogelijk door samen met uw (ex)partner van te voren goede afspraken te maken. Deze afspraken legt u vast in een echtscheidingsovereenkomst en eventueel in het ouderschapsplan. Het is belangrijk dat deze documenten aan bepaalde eisen voldoen. Wij kunnen u daarbij helpen. Kijkt u eens op onze pagina over Samen Scheiden. 

Kan ik korting krijgen?

Afhankelijk van de hoogte van uw inkomen krijgt u korting op de kosten van een advocaat of mediator. De Raad voor Rechtsbijstand betaalt dan een groot deel van de salariskosten. U hoeft deze korting niet zelf aan te vragen, dat doet uw advocaat of mediator. Deze korting van de Raad wordt een toevoeging genoemd. 

Korting op eigen bijdrage advocaat

Het bedrag dat overblijft en dat u zelf moet betalen heet de eigen bijdrage. Op de eigen bijdrage voor een advocaat kunt u ook korting krijgen. Deze korting kunt u aanvragen via het Juridisch Loket. De korting van het Juridisch Loket geldt niet voor mediation. Gelukkig zijn de kosten van mediation een stuk lager dan de kosten voor een advocaat. De eigen bijdrage voor mediation in 2018 bedraagt 53 euro. Als wij u helpen bij uw scheiding heeft u geen advocaat nodig. 

Wat gaat mijn scheiding kosten?

Dat willen wij graag gratis voor u berekenen. Elke scheiding is anders. Om heel precies en eerlijk te kunnen berekenen wat uw scheiding kost, hebben wij een aantal basisgegevens nodig. Aan de hand van deze gegevens kunnen wij goed inschatten wat de kosten van uw scheiding zullen zijn. Het is ons doel om u te helpen aan een zo goedkoop mogelijke scheiding. Als u een gratis berekening ontvangen heeft, weet u waar u aan toe bent. U zit dan nog nergens aan vast.