Scheiden zonder hoge kosten?

Vul onderstaand formulier in en ontvang snel en gratis een vrijblijvende offerte!

Herziening alimentatie

Doorgaans spelen alimentatiekwesties vooral op het moment van scheiden. Een herziening van alimentatie is mogelijk indien er een verandering is van omstandigheden. Bijvoorbeeld een verandering van inkomen. In die situaties kan de alimentatie opnieuw bepaald worden. Van belang is dat de alimentatie in eerste instantie is vastgesteld volgens de wettelijke normen, zodat op grond van die normen een herziening gevraagd kan worden. Zijn partijen bij convenant afgeweken van de wettelijke normen, dan kan de alimentatie niet zonder meer aangepast worden.

Twee manieren voor herziening alimentatie

De meeste mensen sluiten aan bij de wettelijke normen. Dan kan een verandering van het inkomen dus een aanleiding zijn tot een alimentatie herziening. Dat kan op twee manieren:

  1. Partijen komen in samenspraak tot een nieuwe regeling

    Doorgaans maakt u dan samen met uw ex-partner een afspraak op een van onze kantoren en onze mediator maakt een nieuwe berekening en een nieuwe (korte) overeenkomst waarin de alimentatie wordt herzien en vastgesteld. Er is geen advocaat nodig. Indien er een laag inkomen is, kan zo’n zaak ook op toevoeging. De kosten blijven dan zeer beheersbaar en kunnen met wel 50% worden verminderd. Neem contact met ons op om te kijken of u in aanmerking komt voor een tegemoetkoming in de kostem. De toetsing is anders dan bij een echtscheiding. Niet alleen het inkomen van de betrokken partij wordt in de toetsing meegenomen maar ook het inkomen van de eventuele (nieuwe) partner. Wonen ze samen of zijn er kinderen, dan is het maximale toetsinkomen € 36.800,- (dus inclusief inkomen van partner). Voor een alleenstaande zonder kinderen is het toetsinkomen € 26.000,-.
  2. Partijen kunnen het samen niet eens worden of 1 partij wil niet meewerken

    De alimentatieherziening wordt dan een zaak op tegenspraak. Er wordt aan de rechter namens 1 partij een verzoek tot wijziging van alimentatie gedaan. Beide partijen moeten zich laten bij staan door een advocaat. Bij dit soort zaken kunnen wij niet op basis van toevoeging werken en de kosten zijn, ook doordat er advocaten nodig zijn, hoger. Probeer daarom altijd samen tot overeenstemming te komen.

Mediation

Mediation bij echtscheiding houdt in dat wij voor u bemiddelen tussen beide partijen

Lees meer

Ervaren mediators

Onze fulltime mediators hebben jarenlange ervaring en zijn op de hoogte van alle jurisprudentie

Door heel Nederland

Onze kantoren zijn goed bereikbaar op centrale locaties door heel Nederland

Ook bij u thuis

Indien gewenst komen onze mediators ook bij u thuis langs, wanneer u dit beter uit komt